Saint Barnabas Medical Center

This large-scale fabrication project at the Saint Barnabas Medical Center features two multi-story architectural components for the Cooperman Family Pavilion, designed by Francis Cauffman.

Comprised of a softly rippled backdrop wall and a lobby installation with programmable lighting, the design is derived from the movement of water.

Starting separately at the ground level and first floor, the backdrop wall spans the length of the lobby and joins together at the other end. Each of the 330 Corian panels were uniquely milled and finished with a blue-to-white gradient that accentuates the curves. We leveraged custom thermoform molds to expedite the production schedule as well as accommodate the complexity of the design.

At the center of the project is a 26 foot-tall digital partition. Using acrylic sheets side-lit with programmable LEDs, light moves along the surface of the partition and backdrop wall in waves. With only a few inches to maneuver between the elevator and staircase, we fitted the HSS supports with powder coated aluminum cladding for a clean finish.

Client

RWJBarnabas Health

Architect

Francis Cauffman

Contractor

WM Blanchard

Location

Livingston, NJ

Completion

2017

Photography

Chris Cooper, Bjorg Magnea, SITU